Президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах ще пристигне на 17 май

...
Президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах ще пристигне на 17 май
Коментари Харесай

Президентът на Международния олимпийски комитет пристига в България

Президентът на Международния олимпийски комитет  Томас Бах ще дойде на 17 май (сряда) следобяд в София по отношение на отбелязването на 100-годишнината на Българския олимпийски комитет, оповестиха от БОК.

Началото на неговата аудиенция в столицата най-вероятно ще стартира със среща при президента на Република България Румен Радев , само че това ще се посочи в елементи в околните часове. Очаква се при излизането си от президентството Бах да направи изказване пред медиите , като за това ще има удостоверение по-късно.

Веднага след това Томас Бах ще се насочи към Градската градина пред Народния спектакъл, където ще участва на откриването на изложбата " 100 години БОК ". На 14 постамента са изложени 28 платна с документи и фотоси, запечатали паметни мигове, събития и персони в историята на олимпийското придвижване у нас.

По време на събитието от 17:30 часа в Градската градина пред Народния спектакъл ръководителят на БОК Стефка Костадинова ще връчи на Бах клише от скъп документ - решение на Министерския съвет от 1896 година, с което България командирова на Олимпиадата в Атина петима спортисти, измежду които и единственият състезавал се там - гимнастикът Шарл Шампо. По този метод страната става една от 14-те възстановили преди 127 години с присъединяване си в гръцката столица античната традиция и сложили началото на един от най-значимите световни явления на днешно време – Олимпийските игри.

На изложбата в Градската градина кметът на София Йорданка Фандъкова пък ще връчи специфичен приз на президента на МОК , а създателите на книгата " България на Олимп "  Владимир Памуков, Тодор Шабански и Бончук Андонов ще предадат на Томас Бах две копия от изданието – едното персонално за него, а другото - за предпазване в Олимпийската библиотека в Лозана. Покрай фотоизложбата се плануват и други интензивности.

В 19:30 часа в Централния Военен клуб в наличието на президента на Република България и президента на МОК стартира кулминационната точка на тържествата , отбелязващи вековния празник на БОК. Сред близо 400-те посетители на церемонията са поканени всички олимпийски медалисти на България, изтъкнати треньори, дейци и спортни ръководители, общественици, политици и създатели.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР